NOVICE
 KDO SMO
 ZINE PIZDA!
 ARHIV
 KONTAKT

     

9. ŠTEVILKA ZINA PIZDA! IN OKROGLA MIZA O SINDIKALNEM BOJU

Kolektiv Pizda! te v petek, 2. 6. 2017, ob 20.00 vabi v prostore INFOPEKE na dogodek ob izidu 9. številke Zina Pizda!, ki ga bo tokrat pospremil pogovor o pomembnosti sindikatov in sindikalnih bojev, vse večjemu pritisku na sindikate in sindikalistke_i pri nas ter o tem, kako ponovno obuditi radikalno sindikalno gibanje.  

Na okrogli mizi bodo sodelovale_i sindikalistke_i in aktivistke_i: Karina Ditz, sekretarka Sindikata poklicnih voznikov, Marija Javornik Krečič, predsednica Visokošolskega sindikata Slovenije na Univerzi v Mariboru, Anita Tolić, aktivistka pri Centru za družbeno raziskovanje (CEDRA) in Želimir Stanić, aktivist iz Sindikata Mladi plus. 

V Kolektivu Pizda! opažamo, da se stopnjuje pritisk na sindikate in sindikalne zastopnice_ke. Ta pojav je bil doslej v Sloveniji precej neznan, ampak tudi na tem področju standardi padajo na nivo preostalega sveta. V številnih azijskih in latinskoameriških državah je vsako leto ubitih večje število sindikalnih zastopnic_kov in aktivistk_ov. Sindikalne pravice se močno kršijo in represija nad sindikati in sindikalistkami_i se stopnjuje – vse bolj tudi pri nas. V zadnjem času so sindikalne_i zastopnice_ki izpostavljene_i močnim političnim in medijskim pritiskom ter napadom, ker opravljajo svoje delo.

Priča smo vse večjemu zaostrovanju razrednih bojev na delovnih mestih. Le z izobraževanjem, solidarnostjo in konkretnimi dejanji bomo obranile_i in zagotovile_i dostojno delo za vse!

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

 

IZJAVA KOLEKTIVA PIZDA!
Okrogla miza »Kako strpni smo do nasilja in kako nestrpni do žrtev?« na mariborski univerzi – Rektor prepovedal okroglo mizo

Ker se na mariborski univerzi že več kot eno leto dogajajo nesprejemljive stvari, vsi študentski predstavniki pa v tem času niso sproducirali niti enega samega odziva, smo se v kolektivu odločili, da je treba ukrepati. Za današnji dan smo v sodelovanju z Iskro ter Ženskim lobijem Slovenije sklicali protest ter okroglo mizo z naslovom Kako strpni smo do nasilja in kako nestrpni do žrtev? Za pomoč pri obveščanju študentov smo se obrnili na študentske svete, tutorje in študentska društva – nekateri so se odzvali, večinoma pa so nas odpravili z besedami, »da smo preveč politični« oziroma da naj »spizdimo«. Popolna neodzivnost ŠOUM-a, študentskih društev in drugih študentskih predstavnikov, ki bi v takih primerih morali ukrepati, je pokazatelj popolne paraliziranosti in ignorance študentskih predstavnikov. Ti sploh ne vedo, kaj se dogaja na njihovi univerzi, ali pa, kar je še bolj grozljivo, jim je za te dogodke povsem vseeno. Da bi v zvezi s tem aktivirali študente, smo se odločili, da imamo okroglo mizo na mariborski Filozofski fakulteti.  S klicem in grožnjami dekanu pa jo je osebno prepovedal rektor Igor Tičar, kar je potrdil tudi dekan FF UM. Dekan Božidar Kante je za časnik Večer povedal: »Se je pa dalo razbrati iz konteksta – njegovega povišanega tona in besed, da me bo kazensko prijavil oziroma preganjal.« Gospod rektor je, kot kaže, pozabil, da Univerza predstavlja odprt prostor, kjer je mogoče razpravljati o bistvenih vprašanjih našega sveta in snovati bodočnost človeštva in da bi Univerza morala biti ustanova dialoga, kritične refleksije, samokritike; ustanova, od katere je v marsičem odvisna naša prihodnost.

Molk akademske skupnosti je posledica popolnega nezanimanja in apatičnosti profesorjev ter študentov, strah pred izgubo službe in povračilnimi ukrepi. Namen protesta in okrogle mize je presekati molk, neodzivnost in apatijo ter povezati akademsko osebje, študente ter nevladne organizacije, da prepoznamo skupni interes ter se zoperstavimo ustrahovanju, nasilju, spolnemu nadlegovanju ter kršenju osnovnih delavskih pravic, ki ga izvaja vodstvo mariborske univerze. Pomembno je, da se profesorji, drugi zaposleni na univerzi in študenti organiziramo in povežemo. Ne glede na heterogenost je potrebno stopiti skupaj in se zavestno zavzemati za avtonomno in pravično – Univerzo v Mariboru.

Kolektiv Pizda! je prostovoljski kolektiv mariborskih dijakov, študentov, prekarcev in mladih brezposelnih. Nastali smo tudi zato, ker smo uvideli, da na Univerzi v Mariboru ni nikakršne volje, želje ali potrebe po naslavljanju aktualnih družbenih in ekonomskih problemov, s katerimi se naša družba sooča, saj večino študentskih društev in funkcionarjev zanimajo zgolj božični sejmi, peka palačink ter povzpetništvo. Za študente, ki bi jih morali predstavljati, jim je po večini prav malo mar, čeprav je njihova naloga, da počnejo to, kar študenti, ki so jih izvolili, od njih zahtevajo.

Kolektiv PIZDA!
Maribor, 5. 12. 2016 
 

Več informacij na:

tetapizda@gmail.com
 
PROTEST IN OKROGLA MIZA:
Kako strpni smo do nasilja in kako nestrpni do žrtev?

V zadnjih dneh so dejanja mariborskega rektorja Igorja Tičarja dosegla popolno dno. Ne samo, da rektor ni sankcioniral Teodorja Lorenčiča v primeru spolnega nadlegovanja in mobinga nad zaposlenimi, temveč je obe žrtvi, ki sta Lorenčiča tudi prijavili, degradiral na 10 plačnih razredov nižji delovni mesti. Rektor sedaj še toži profesorico in sindikalistko Marijo Javornik Krečič, ki je opozarjala na hude kršitve in se bori za izenačevanje pravic zaposlenih na Univerzi v Mariboru.

Molk akademske skupnosti je posledica zanemarjanja kritične družbene vloge intelektualcev in univerze, strah pred izgubo službe in povračilnimi ukrepi. Pasivnost na mariborski univerzi, tudi na strani študentov_k, je med drugim odraz splošnega stanja. Popolna neodzivnost študentskih organizacij, društev in drugih študentskih predstavnikov, od katerih pričakujemo, da bi v takih primerih ukrepali, je pokazatelj popolne paraliziranosti in ignorance študentskih predstavnikov, ki sploh ne vedo, kaj se dogaja na njihovi univerzi, ali pa jim je povsem vseeno. 

Čas je, da se upremo kršenju osnovnih delavskih pravic, patriarhalni dominaciji in nenehnemu reproduciranju neenakopravnih družbenih odnosov. Pomembno je organiziranje in povezovanje študentov_k, pofesorjev_ic in drugih zaposlenih na Univerzi. Ne glede na heterogenost je potrebno stopiti skupaj in se zavestno zavzemati za avtonomno in pravično – Univerzo v Mariboru. 

Pozivamo vse študente_ke (bivše, zdajšnje in bodoče), profesorje_ice in ostale delavce_ke, ki vam ni vseeno, da se pridružite protestu, ki bo potekal v ponedeljek, 5. 12. ob 11.55, pred Univerzo v Mariboru.

Vabljen_a tudi na okroglo mizo »Kako strpni smo do nasilja in kako nestrpni do žrtev?«, ki se bo odvijala istega dne na Filozofski fakulteti Maribor, ob 16.00, v učilnici 0.2.

 

Sodelujoči na okrogli mizi bodo: 

Doroteja Lešnik Mugnaioni
(Društvo SOS telefon)
Kaj je spolno nadlegovanje, mobing in kakšna je odgovornost delodajalca v teh primerih?;

Katja Zabukovec Kerin
Društvo za nenasilno komunikacijo)
O pomoči, ki jo potrebujejo žrtve, in o t.i. victim blamingu;

Klavdija Remškar
(študentka FF LJ)
Lastna izkušnja spolnega nadlegovanja, dejansko nasilje med študentsko volilno kampanjo v LJ;

Marina Tavčar Krajnc
(prof. dr., Visokošolski sindikat Slovenije)
Nepravilnosti na Univerzi, rektor – Lorenčič, nedelovanje organov (discipliniranost in hierarhija);

Gregor Kašman
(študent FF MB)
Neodzivnost študentov_k in študentskih organizacij (nepoznavanje delavskih pravic, zatiranje kritične miselnosti in upora);

Boris Vezjak
(prof. dr.)
O neodzivnosti profesorjev_ic in vlogi univerze;

Friderik Klampfer
(prof. dr.): 
Kakšna je vloga intelektualcev? 

Pogovor bo moderirala Metka Roksandić (Ženski lobi Slovenije) 

Dogodek organizira: Študentsko društvo Iskra in Kolektiv Pizda! v sodelovanju z Ženskim lobijem Slovenij

 
Nova verzija M'rš Pizde on air now!
Prisluhnite prenovljeni radijski oddaji M'rš Pizda! na Radiu Marš vsak drugi ponedeljek ob 17:30.

M’rš Pizda! je prenovljena družbenokritična radijska oddaja, ki mladim omogoča preizpraševanje družbeno-političnih razmerij moči. Cilji radijske oddaje M'rš Pizda! so prepoznavanje problemov, boj proti diskriminaciji in izkoriščevalski družbi, aktivacija »pasiviziranih« mladih ter povezovanje v širše ljudsko gibanje. V radijski oddaji mladi na izviren način opozarjamo na problematiko tako v lokalnem kot tudi širšem okolju, in sicer s pisanjem prispevkov, snemanjem pamfletov, pripravljanjem intervjujev in izbiranjem družbenokritične glasbe. S pomočjo radijske oddaje si želimo na drugačen način naslavljati poslušalce in jih spodbuditi k družbeni angažiranosti. To bomo skušali doseči tudi tako, da bomo poročali o aktualnih temah z drugačnega zornega kota in se pogovarjali o temah, ki jih drugi mediji ne omenjajo ali pa jim ne posvečajo dovolj pozornosti. Živimo v času krize demokracije in solidarnosti, vse večje brezposelnosti in revščine, zato smo se mladi dolžni upirati obstoječim družbeno-zatiralskim praksam preko različnih medijev. Želimo si, da bi lahko mladi izrazili svojo jezo nad krivično ureditvijo družbe in aktivno sooblikovali in soustvarjali nekapitalistično prihodnost, ki bi temeljila na pravičnosti, solidarnosti in egalitarnosti.

 
 
 
Pizda! 4 od danes tudi na naši spletni strani.

>> ARHIV <<

Dragi/-a bralec/-ka, dobrodošel/-a v novi Pizdi oz. uverturi vanjo! Če si že Pizda veteranka, potem je vse jasno, če si pizdonirček, pa res imenitno pozdravljen – podaj se na popotovanje. Pizda je lansko leto pojadrala po mariborskih ulicah in res je, kar pravijo, dobra Pizda seže v deveto vas, ker četudi si sama jamo koplje, vanjo ne pade. Pa k bolj konstruktivnim besedam. Po treh številkah, grškemu poletju, prvemu valu begunske krize, premierni oddaji Marš Pizda! na radiu Marš, turških volitvah, parih strmoglavljenih letalih, debati republikanskih predsedniških kandidatov in nešteto sestankih smo nazaj. Vznemirjeno pričakujemo novo družbeno kritično in politično (ne) korektno letino, material pa se pridno nabira. Nedavno smo odprli našo spletno stran, kjer lahko v arhivu najdeš vse pretekle Pizde, ustvarjena pa je bila tudi Facebook stran (Zine PIZDA), kjer redno objavljamo provokativne drobtinice in najave za Pizdine ter druge dogodke. Prav tako smo začeli sodelovati z radiem Marš, zato nam prisluhni ob ponedeljkih ob pol šesti uri popoldne na frekvenci 95.9. Vsem dobrim novicam se pridružuje tudi ta, da se je Pizdina ekipa uspela razširiti še za tri članice. Sporočamo, da ne bomo prenehali z ljudsko nepokorščino (no joke, tako je zapisano v našem statutu). Še naprej se bomo zavzemali za družbeno enakopravnost, nično toleranco do diskriminacije
in objektivno obravnavo aktualnih problemov, organizirali pa bomo še več dogodkov, protestov in akcij ter tako postali še bolj prominenten del mariborske scene. V bližnji prihodnosti bomo skuhali novo Pizdo, do takrat pa – beri, misli, bodi kritičen, širi Pizdino sporočilo in se nam pridruži pri Spremembi.

 
 
 
Proslava ob izidu Pizde! 4
12. decembra, 19:00
MISC Infopeka
RUŠIMO MEJE IN ZIDOVE

Vabimo te na proslavo in predstavitev 4. številke zina PIZDA!, ki bo v soboto, 12. 12. 2015, ob 19:00 v MISC INFOPEKA, Ob železnici 8. Pizdo ustvarjamo prostovoljke in prostovoljci MISC INFOPEKA.

Smo družbenokritični zine PIZDA in že samo ime pove, da smo jezni nad krivično ureditvijo družbe. Želimo najti alternativne in konstruktivne rešitve ter aktivno sooblikovati in soustvarjati antikapitalistično prihodnost.
Pizda ne ostaja samo pri besedah …

 
 
 
Pizda gre na radio!
Pizda bo dobila svoj glas na radiu MARŠ.
To leto bo MARŠ Pizda! z vami vsak ponedeljek ob 17:30, na frekvenci 95.9 MHz. Oddaja bo s komadom vred trajala približno 15 minut. Začenjamo že ta ponedeljek!

 
 
 
Zine PIZDA, št. 3
"Zdaj je že vsem jasno, da je sistem v pizdi, Vendar se velika večina ne želi soočiti z dejstvi in še kar naprej vztraja v iluziji, ki jo servira ta isti sistem, ... "

Zine PIZDA, št. 3, brezplačni izvod v MISC Infopeka.

 
 
 
Proslava in predstavitev druge številke zina
Tovariš in tovarišica!

Ob dnevu upora proti okupatorju te vabimo na premierno predstavitev druge številke zina. Ob tej priložnosti pripravljamo proslavo, na kateri bomo peli partizanske pesmi, prebirali odlomke iz revije, recitirali poezijo in se pogostili z dobro pijačo in jedačo. Proslava bo v ponedeljek, 27. 4. 2015, ob 16. uri v parku KC Pekarna. V primeru dežja bo proslava potekala v prostorih MISC INFOPEKA.

V tokratnem zinu kritično naslavljamo študentska društva, opisujemo situacijo na področju nevladnih mladinskih organizacij, ponujamo zgodovinski pregled privatizacije v Sloveniji, pojasnjujemo tajne trgovinske dogovore, opisujemo prostorsko stisko alternativnih gledaliških skupin, kritično vrednotimo naš odnos do živali v luči največjega krščanskega praznika itd. V branje ti ponujamo zanimive intervjuje in družbenokritično poezijo, še več interaktivnih, vizualnih in zabavnih vsebin, preizkusili pa smo se tudi v vlogi svetovalcev.


Drobtinica iz nove številke:

Rdeča zvezda preteklosti
Martina Fridl

Marx leži na moji mizi,
popljuvan in zmahan,
poln uničenih idealov in proletarskega sranja.
Pohodili so ga,
presneti kapitalisti.
Mah, za kurjavo bo.
»Proletarci vseh dežel, združite se!«
Pa ja.
Že gori.

Vsak udeleženec proslave prejme brezplačen izvod zina, po proslavi pa bo revija na voljo v MISC INFOPEKA in na nekaterih mestih v Mariboru. Zine pripravljamo prostovoljci in prostovoljke MISC INFOPEKA.